Home Verhalen Uitleg Archief

E-mail gehackt?

Mensen staan er vaak niet bij stil, e-mailen even een zakelijk documentje “naar huis” of maken een account aan bij een webwinkel om wat te bestellen. Dit allemaal per e-mail. De meeste mensen hebben vaak minimaal een prive e-mail adres om overal bij te kunnen. Want heb je wel eens een Facebook account proberen aan te maken zonder je e-mail adres in te vullen?

E-mail centraal

Daar zit gelijk ook het probleem. Hoewel je misschien vaker WhatsSpp of de Facebook Messenger gebruik om te communiceren met vrienden, familie en bekenden, is dit e-mail adres vaak een centraal punt waar veel dingen bij elkaar komen. Ben je je wachtwoord ergens vergeten? Even een reset uitvoeren! De wachtwoord reset instructies komen binnen in je e-mail en je kan zo een nieuw wachtwoord aanmaken. Even wat bestellen bij Bol.com? Inloggen met je e-mail adres en wachtwoord en bestellen maar.

Maar wat als iemand toegang heeft tot je mailbox? Ze kunnen niet alleen je ontvangen en verzonden mailtjes lezen, maar ook een wachtwoord reset uitvoeren. Door simpelweg je e-mail adres in te vullen. Vaak komt je er pas dagen later achter en is het kwaad al geschied.

Wat de slechterik op dat moment ook kan doen, is inloggen met account en wat bestellen bij die leuke webwinkel. Maar hij weet mijn wachtwoord toch niet? Dat klopt! Maar even resetten en hij zit er in. Hij zou zelfs na het inloggen je huisadres kunnen aanpassen zodat de pakketjes elders worden afgeleverd. En betalen, dat doe je toch gewoon met de bijgevoegde acceptgiro? Waarvoor die leuke webwinkel dan weer bij jou aan klop.

Identiteitsdiefstal

Maar wat zit er nog meer gekoppeld aan je e-mail adres? Dropbox? Google Drive? iCloud? Allemaal online diensten waarmee je met je e-mail adres kan inloggen. En misschien heb je wel eens een scan van je ID kaart of bankpas naar jezelf of iemand anders gemaild. Voor bijvoorbeeld het aanvragen van een telefoon abonnement.

Hier komt identiteitsdiefstal om de hoek kijken. Iemand kan zich voordoen als jou, omdat hij heel veel gegevens van jou heeft. Denk als het afsluiten van abonnementen, leningen of het kopen van dure spullen online.

Sociale contacten

Ook op sociaal vlak kan deze persoon misbruik maken van je e-mail adres. Stel dat je even een midweek weg gaat of op vakantie bent. Deze persoon kan jou sociaal afsluiten van zaken als Facebook, Twitter en misschien kan hij naar je mobiele telefoonaanbieder bellen en ze overtuigen dat al je spullen gestolen zijn, waaronder je telefoon. Of deze afgesloten kan worden. De slechterik kan een bericht posten op Facebook en rondmailen.

Help! Ik zit in het buitenland en al mijn spullen zijn gestolen! Wie kan er even € 500,– missen tot ik weer terug in Nederland ben?”

Dit gaat misschien heel ver, maar het gebeurt daadwerkelijk! En het kan soms heel echt lijken. Want het staat op jou Facebook of het komt vanaf jou e-mail adres. Wie wil er nou niet een vriend in nood helpen? Alles draait op dat moment om de juiste timing.

Bescherm je online identiteit!

Natuurlijk zijn er nog 100 scenario’s te verzinnen, maar het komt er gewoon op neer dat je je online identiteit moet beschermen. Veel e-mail aanbieders zoals Google en Outlook bieden 2-factor authentication waarbij je in kan loggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een extra code die via een App of een SMS binnen komt. Hier onder staat een website met diverse handleidingen over hoe je dit aan kunt zetten.

https://www.turnon2fa.com/tutorials/

Maar, vergeet ook niet om een wachtwoord te zetten op je telefoon of computer! Als je geen wachtwoord of pincode op je telefoon hebt kan iedereen vaak zomaar overal in kijken. Zo ook je e-mail app, je Facebook en al die andere dingen die je op je telefoon hebt staan.

Leeswerk

Wil je er wat over te lezen hebben? Hier zijn 2 boeken over dit onderwerp:

Komt een vrouw bij de hacker:

http://mariagenova.nl/komt-vrouw-hcker/

https://www.bol.com/nl/f/komt-een-vrouw-bij-de-hacker/9200000022439329/

Helpende Hackers:

https://cvth.nl/vo.htm

Gerelateerd

2018-06-05 4 minuten leestijd Sebastian e-mail identiteit fraude e-mail